Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı Uzmanlık Eğitim Programı, Patoloji Dernekleri Federasyonu Tıbbi Patoloji Yeterlik Kurulu tarafından önerilen eğitim programı ile Sağlık Bakanlığı Tıpta Uzmanlık Kurulu Müfredat Oluşturma ve Standart Belirleme Sistemi (TUKMOS) tarafından oluşturulan Tıbbi Patoloji Uzmanlık Eğitimi Çekirdek Programının tümünü içermektedir.

Anabilim Dalımızda konusunda ulusal ve uluslararası son derece yetkin öğretim üyeleri yer almakta olup Tıbbi Patoloji Uzmanlık Eğitimi Çekirdek Programına ek olarak immünofloresan eğitimi, moleküler patoloji eğitimi ve transplantasyon patolojisi eğitimi yer almaktadır.

Tıbbi Patoloji Uzmanlık Eğitimi başlangıcında, uzmanlık öğrencisinin akademik danışmanı, eğitiminin ikinci yılının başında tez danışmanı, ikinci yılın sonunda tez konusu belirlenmektedir.

Uzmanlık eğitimi programına yeni başlayan her öğrenci için bir “uyum programı” uygulanır. Bu uyum programının süresi üç aydır ve iki ayrı bölümden oluşur. Birincisi Koç Üniversitesi Hastanesine uyum, ikincisi ise Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı’na uyumdur.

a) Koç Üniversitesi Hastanesi’ne uyum

  • Dekanlık ve Başhekimlik’in programları doğrultusunda sadece Tıbbi Patoloji uzmanlık öğrencisi olmaya hak kazanan doktorlar değil, tüm uzmanlık öğrencileri için ortak bir uyum sürecidir. Bu uyum süreci 15 gündür.

b) Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı’na uyum

  • Öğretim üyeleri, diğer asistanlar ve personel ile tanışma
  • Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Patoloji Laboratuvarının genel işleyişi ve idari kurallar
  • Laboratuvar güvenliği hakkında bilgilendirme
  • Makroskopik değerlendirme ve örnekleme eğitimini içermektedir.

Uzmanlık eğitimi sürecinde uygulanan eğitim etkinlikleri aşağıda yer almaktadır:

  • Yapılandırılmış Eğitim Etkinlikleri

Olgu Sunumu

Seminer

Bilinmeyen Olgu

Makale tartışması

Dersler

Konsey

Kurs

  • Uygulamalı Eğitim Etkinlikleri

Tanı ve tedaviye yönelik tüm girişimler, makroskopik örnekleme, mikroskopik analiz, raporlama, frozen inceleme, ince iğne aspirasyonunde hastabaşı yeterlilik değerlendirmesi, otopsi, immünhistokimya, histokimya, FİSH, çeşitli moleküler tekniklerin uygulanması ve yorumlanmasını kapsamaktadır.

  • Bağımsız ve Keşfederek Öğrenme Etkinlikleri

Materyal takibi

Akran öğrenmesi

Literatür okuma

Araştırma

Öğretme

Uzmanlık eğitimini sırasında ölçme ve değerlendirme formatif (yapılandırıcı) değerlendirme yöntemi ile birbirini destekleyen üç aşamada gerçekleştirilmektedir:

  • Uzmanlık Öğrencisi Gelişim Dosyası (Asistan karnesi);
  • Uzmanlık öğrencisi değerlendirme sınavı; yılda en az bir kez uygulanan asistan değerlendirme sınavıdır. Sınavlar teorik bilgiyi ölçmeye yönelik yazılı sınav ve mikroskopik analiz/sentez becerisini hedefleyen preparat sınavı şeklinde düzenlenmektedir.
  • Geribildirimler; uzmanlık eğitimi süresince her uzmanlık öğrencisi için patolojide yeterlik prensiplerine göre düzenlenmiş geribildirimin verilmektedir. Bu geribildirimlerin biri klinik ve girişimsel yetkinlikleri kapsamaktadır. Ayrıca 360 derece geribildirim prensipleri çerçevesinde her uzmanlık öğrencisi için temel yetkinlikleri içeren bir geribildirimin eğitmenler, sekreter ve tekniker vb. tıbbi patoloji çalışanları tarafından doldurularak bildirilmektedir. Uzmanlık öğrencileri de uzmanlık eğitimi ve eğitmenleri değerlendirmektedir.

UZMANLIK ÖĞRENCİLERİNİN YARARLANABİLECEĞİ İMKANLAR

Koç Üniversitesi Simülasyon Merkezi
Hedef kitlesi tıpta uzmanlık, tıp fakültesi ve hemşirelik öğrencileri, teknikerler ve doktorlar olan 6000 m2 alana yayılmış simülasyon merkezinde iki adet ameliyathane, kadavra diseksiyon laboratuvarı (9 masa), hayvan diseksiyon odaları (9 masa), 12 OSCE ve simülasyon odası, eğitimci izlem odaları ve destek alanları, toplantı ve seminer odaları mevcuttur. OSCE ve simülasyon odalarında senaryo bazlı simülasyonları yöneten standardize aktör hastalarla eğitim verilmektedir. Kadavra ve hayvan laboratuvarlarında diseksiyon eğitimleri verilmekte, hayvan deneyleri uygulanmaktadır. Son teknoloji ürünü elektronik simülatörler eğitimlerde kullanılmaktadır.
Araştırma Laboratuvarları
Rumeli Feneri ve Topkapı kampüslerinde yüksek donanımlı araştırma laboratuvarları yer almaktadır.
Bilgisayar ve internet alt yapısı
Koç Üniversitesi Hastanesi kesintisiz ve yüksek hızlı veri iletişimini taşıyabilecek güçlü bir bilgi işlem altyapısına sahiptir. Her türlü uygulama ve eğitime yönelik programlarla yüklü bilgisayarlar günün her saatinde uzmanlık öğrencilerinin kullanımına açıktır.
Kütüphane ve süreli yayınlar

  • Koç Üniversitesi Rumeli Feneri Kampüsü merkezinde yer alan Suna Kıraç Kütüphanesi 8,500 m2 alana ve 700 kişilik oturma kapasitesine sahiptir. Kütüphanede 200,000’e yakın basılı kaynak (kitap, tez vb.), 45,000 civarında diğer kaynak (slayt, video, DVD, CD vb.) bulunmaktadır. Ayrıca 36,000’i aşkın elektronik kitap, çok sayıda elektronik veri tabanı, dergi paketleri ve 53,000 civarında elektronik dergiye ulaşım imkanı vardır.Rumeli Feneri Kampüsü’nün yanı sıra Topkapı yerleşkesindeki Koç Üniversitesi Sağlık Bilimleri Kütüphanesi, 300 metrekarelik alanda haftanın 6 günü, 96 kişilik oturma kapasitesiyle Koç Üniversitesi Hastanesi personeli ve Koç Üniversitesi Sağlık Bilimleri Kampüsü içerisinde bulunan akademik personel, idari personel ve öğrencilere hizmet vermektedir. Kütüphanenin koleksiyonunda toplam 9264 adet materyalden 4826’sı sağlık bilimleri alanında olmak üzere basılı kitaplar, dergiler, kaynak kitaplar, CD, DVD v. b. gibi materyal bulunmaktadır. Bunun yanında kütüphane yaklaşık 90.000 üzerinde elektronik kitap ve 64.000 dergiye de elektronik olarak erişim sağlamaktadır. Bu elektronik yayınlar yaklaşık 8000’i tıp ve sağlık bilimleri alanındaki dergilerdir. Elektronik kitaplardan ise 15.000’i sağlık bilimleri alanındadır. Ayrıca kütüphanenin sağlık bilimleri alanında 40’a yakın veri tabanına da erişim aboneliği bulunmaktadır.

Koç Üniversitesi Öğrenme ve Öğretme Ofisi (KOLT)

  • Tüm uzmanlık öğrencileri KOLT’un aktivitelerinden ücretsiz olarak yararlanabilirler. Bu aktiviteler arasında çeşitli atölyeler; etkili not alma, etkili okuma, ertelemenin üstesinden gelme, zaman yönetimi, sınav hazırlığı, sunum hazırlama gibi temel becerileri kazandıran aktiviteler sayılabilir.Bu ofiste İngilizce, Almanca, Fransızca ve İspanyolca konuşmada akıcılığı sağlamak için konuşma grupları düzenlenmektedir.  Ayrıca mesleki İngilizce, İngilizce makale yazmak gibi konularda da bu ofisten yararlanılabilir.

Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğrenci Araştırma Günleri
Uzmanlık eğitimi alan hekimler için bir başka fırsat oluşturabilir. Bu program tıp Fakültesi öğrencilerinin, öğretim üyelerinin gözetiminde dahil oldukları temel/klinik araştırmaların öğrenciler tarafından sunulduğu ve katılımcılar tarafından interaktif bir ortamda tartışıldığı, her sene Nisan ayında gerçekleşen ve 2 gün süren bilimsel bir programdır ve uzmanlık öğrencileri de bu çalışmalar içinde yer almak konusunda özendirilir.
Hayvan Deneyi Sertifikasyon Kursu
Araştırmaya eğilimli uzmanlık adaylarının kullanabileceği bir başka şanstır. Koç Üniversitesi, ABD’de Miami Üniversitesinde yerleşik bulunan Uluslararası CITI (Collaborative Institutional Training Initiative) Eğitim Programına üyedir. İnsan ve hayvan deneklerle yapılacak her türlü araştırmada uyulması gerekli etik kurallar ve laboratuvar güvenliği ile biyo-güvenlik konuları CITI bünyesinde çevrimiçi (online) sertifika programları ve eğitim modülleri haline getirilmiştir. CITI modüllerine ek olarak 9 saat teorik ve 40 saatlik pratik eğitim de verilmektedir.
Eğiticilerin Eğitimi kursu
Öğretim üyelerine yönelik düzenlenen ve müfredat kapsamındaki teorik/pratik bilginin öğrenciye nasıl aktarılması (öğrenim hedefi oluşturmak, öğrenim hedefine göre ders içeriği oluşturmak ve ders formatını belirlemek) ve değerlendirilmesi (öğrenim hedefi bazlı yazılı/sözlü sınav sorusu hazırlamak) gerektiği konularını kapsayan eğitim programıdır. Akademik bir gelecek planlayan uzmanlık öğrencilerinin bu kurstan yararlanma şansı vardır.
“Research Methodology and Ethics in Health Sciences” Eğitim Programı:
Harvard Üniversitesi, İl Sağlık Müdürlüğü ve Koç Üniversitesinin ortak organizasyonu olarak her yaz döneminde gerçekleştirilir ve 2 hafta boyunca devam eder. Bilimsel program kapsamında sağlık bilimleri ile ilgili araştırmalar yaparken araştırma metodolojileri ve temel etik unsurlar hakkında bilinmesi gerekenler, saygın bir eğitmen grubu tarafından kursiyerlere aktarılır (https://rmhs.ku.edu.tr/).