Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı 2014 yılında kurulmuş olup 2014 Mayıs ayında hasta kabulüne başlamıştır. Bugün bünyesindeki 7’si profesör, 3’ü doçent toplam 13 uzman patolog, 10 patoloji teknisyeni/tıbbi tekniker, 4 tıbbi sekreter ve 1 biyolog ile hastalarına dünya standardında hizmet vermeyi, araştırma ve eğitim alanında dünyadaki en önemli merkezler arasında yer almayı ve öncü bir olmayı kendine ilke edinmiştir. Uzman patolog ekibimizde hemen her yandal konusunda özel tecrübeye sahip bireyler bulunmaktadır.

Kurulduğu günden bugüne kadrosuna güç katan ve yıllık hasta sayısını her yıl yaklaşık %40 oranında arttıran Patoloji Anabilim Dalı yalnızca kurum içerisine değil İstanbul içi ve şehir dışındaki sağlık kuruluşlarına da patoloji alanında gittikçe artan bir şekilde konsültasyon hizmeti veren bir referans merkez konumuna gelmiştir. 2022 yılı itibariyle yirmi beş binin üzerinde örneğin değerlendirildiği anabilim dalımızda yılda yaklaşık bin beş yüz adet de moleküler patolojik inceleme yapılmaktadır.

300’den fazla antikor ile oldukça geniş bir repertuarına sahip gelişmiş bir immünohistokimya laboratuvarı yanı sıra immünfloresan inceleme, in-situ hibridizayon da bölümümüz tarafından çalışılan rutin testler arasındadır. Ayrıca bölümümüz bünyesinde real-time PCR ve yeni nesil dizileme yöntemlerinin rutin olarak gerçekleştirildiği moleküler patoloji laboratuvarı da bulunmaktadır.

Ekibimiz merkezimizde düzenli olarak gerçekleştirilen onkoloji/tümör konseyleri ve klinikopatolojik toplantılarda aktif rol almak suretiyle hasta değerlendirmelerine önemli katkılar sağlamaktadır.

• Gastrointestinal Sistem Tümörleri Endikasyon Toplantısı
  • Üroonkoloji Konseyi
  • Multidisipliner Tümör Konseyi
  • Meme Tümörleri Konseyi
  • Endokrin Tümörler Konseyi
  • Hematopatoloji Toplantısı
  • Nefroloji-Patoloji Toplantısı
  • Moleküler Tümör Konseyi
  • Pediatrik Tümör Konseyi
  • Epilepsi Toplantısı
  • Gastroenteroloji ve Karaciğer Toplantısı
  • Mortalite ve Morbidite Toplantısı
  • Nöroloji-Radyoloji-Patoloji Klinikopatolojik Toplantısı

Patoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyeleri gerek iç kaynaklar gerekse TÜBİTAK gibi ülke içi dış kaynaklar tarafından desteklenen çlok sayıda projede araştırmacı ya da danışman olarak faaliyet göstermektedirler. Üniversite içerisinde Tıp Fakültesi bünyesindeki departmanlar yanı sıra Mühendislik Fakültesi bünyesindeki departmanlar ile de araştırma iş birlikleri yapılmaktadır. Ayrıca departmanımız başka Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere yurtdışındaki çeşitli öncü araştırma kurumları ile de araştırma işbirlikleri içerisindedir.